Fluturimi në Hënë: Gjermania pas tregut të hapësirës

0
115

Duke u përballur me konkurrencë të ashpër nga Kina, Shtetet e Bashkuara dhe madje edhe nga Luksemburgu i vogël, Gjermania po garon për të hartuar ligje të reja dhe për të tërhequr investime private për të siguruar pjesë të një tregu në zhvillim të hapësirës që mund të vlejë 1 trilionë dollarë në vit deri 2040.

Detyra për t’i dhënë Gjermanisë një rol më të madh në hapësirë ​​vjen kur kompanitë evropiane, aziatike dhe amerikane vendosin terren në një segment që evoluon duke premtuar kontrata për gjithçka, nga eksplorimi në minierat e burimeve hapësinore të jashtme.

Firmat që mund të përfitojnë nga çdo rritje e shpenzimeve të ardhshme në Gjermani përfshijnë Airbus, e cila bashkë-zotëron krijuesin e raketave të hapësirës Ariane të Evropës dhe OHB me bazë në Bremen.

Legjislacioni i ri do të kufizonte detyrimet financiare dhe ligjore të kompanive private, nëse aksidentet do të ndodhnin në orbitë, do të vendosnin standarde për operacionet hapësinore dhe do të ofronin stimuj për projekte të reja, i tha Reuters Ministria gjermane e ekonomisë.

Komisari i hapësirës pranë kësaj ministrie, Thomas Jarzombek, mund t’i paraqesë ligjet parlamentit më vonë këtë vit. Ky veprim vjen kur kompanitë dhe grupet tregtare i shtyjnë autoritetet gjermane të krijojnë një kuadër rregullator për tregun e ri fitimprurës për të inkurajuar investimet private.

“Ne jemi duke alarmuar se Gjermania dhe Evropa po ngelin prapa në hapësirë përballë Kinës dhe Shteteve të Bashkuara”, i tha Reuters Dirk Hoke, shefi i mbrojtjes dhe hapësirës në grupin ajror të aeronautikës franko-gjermane Airbus. “Jemi në një pikë kritike për të siguruar që ne të qëndrojmë në ligën më të lartë”.

Gjermania është fuqia ekonomike e Evropës dhe ekonomia e katërt më e madhe në botë. Megjithatë, kishte buxhetin e shtatë më të madh në botë në hapësirën botërore në vitin 2018, rreth 1.1 miliardë dollarë, pak më shumë se gjysma e shumës së gjeneruar nga Francaeqë radhitete  pesta, sipas të dhënave paraprake nga firma kërkimore Euroconsult me ​​seli në Paris.

Shifra, e cila përjashton kontributet në programet pan-evropiane, është pakësuar nga Shtetet e Bashkuara – largësia më e madhe e shpenzimeve në hapësirë ​​në gati 40 miliardë dollarë.

Ironikisht, ambiciet e hapësirës amerikane mund të ofrojnë një litar shpëtimi.

Hoke tha se një program i ri i hënor “Gateëay” i mbështetur nga agjencia e hapësirës së SHBA NASA, ofroi një shans për Gjermaninë dhe të tjerët në Evropë që të vendosnin një pretendim për një rol kyç në treg.

“Sipas mendimit tim, është jashtëzakonisht e rëndësishme që ne të marrim pjesë si partnerë të barabartë, në mënyrë që të jemi të hapur për të zhvilluar dhe ndërtuar teknologji për një portë të tillë”, tha ai.

Programi përfshin hartimin dhe zhvillimin e një anije kozmike të vogël që do të orbitojë Hënën dhe do të shërbejë si një shtëpi e përkohshme për astronautët dhe si një bazë për punën në sipërfaqen e hënës dhe më vonë në misionet në Mars. NASA kishte synuar të përfundonte hyrjen deri në vitin 2026, por Uashingtoni po synon t’i kthejë njerëzit në Hënë deri më 2024, gjë që mund të çojë në një plan të përshpejtuar.

Edhe më parë, Gjermania është duke u përballur me një ikje të trurit pasi kompanitë në mbarë botën mendojnë se si të nxjerrin mineralet nga asteroidet dhe uji nga hëna brenda një dekade.

Disa kompani tashmë po shqyrtojnë lëvizjen në Luksemburg, e cila ka marrë drejtimin në Evropë duke miratuar ligje për të kufizuar detyrimet dhe për të lehtësuar kufizimet në operacionet e minierave. Gjithashtu ka ngritur një fond investimi prej 100 milionë euro (112 milionë dollarë) për projekte.

“Është një treg global. Ne kemi klientët tanë dhe ne do t’i mbajmë ata, edhe nëse duhet të udhëheqim kompaninë nga diku tjetër”, tha Ëalter Ballheimer, drejtor ekzekutiv i Sistemeve Orbitale gjermane, një nisje me bazë në Berlin që ndërton satelitë të vegjël.

“Gjermania u prek shumë kohë më parë,” tha ai. “Por nuk është tepër vonë. Nëse ata janë mjaft të guximshëm dhe miratojnë një politikë të qartë hapësinore … atëherë ne mund të kemi një copë tortë që duhet të kemi si një komb kryesor eksportues”.

Dy krerë të tjerë të kompanive të vogla hapësinore gjermane i thanë Reuters se po konsideronin të largoheshin nga vendi.

ballkanpress.com

Leave a reply