Plani i paqes i Jared Kushner do të ishte një fatkeqësi – 3

0
102

Robert Satloff

“E vetmja mënyrë për të mbrojtur qëndrueshmërinë afatgjate të aspekteve më të mira të planit, është ta vrasësh atë”.

Nëse dështimi është “bast i parave të zgjuara”, ka ende një arsye tjetër pse miqtë e Izraelit, duke përfshirë miq të qeverisë aktuale izraelite, duhet të mendojnë dy herë përpara se të nxisin Presidentin Trump të ndjekë zyrtarisht planin e paqes së dhëndrit të tij: dështimi do të delegitimizojë idetë më të mira të Kushnerit. Në të vërtetë, Kushner mund të mendojë se plani i tij do të mbijetojë si pikë referimi e re për negociatat e ardhshme, edhe nëse nuk arrin një përparim paqësor, por të paktën ka të ngjarë që ato ide – edhe nëse ato janë ide solide, të denja dhe të vlefshme – hidhen në plehrat diplomatike të pasardhësve të Trump. Duke pasur parasysh partneritetin politik të thellë fisnor të Amerikës, nuk është e vështirë të imagjinohet një administratë e ardhshme – veçanërisht një demokrat – duke refuzuar të rishqyrtojë propozimet për çështje të tilla si marrëveshjet e sigurisë, zhvendosjen e refugjatëve, reformën politike palestineze dhe zhvillimin ekonomik rajonal nëse ato mbajnë vulën e Trump . Dhe për shkak se ekipi i Kushner i afrohet këtyre çështjeve me një prirje të thellë për Izraelin, kjo ka të ngjarë të dëmtojë idetë që duken veçanërisht miqësore ndaj shtetit hebre. Kjo është arsyeja pse shpresoj që Netanjahu të vijë në shqisat e tij dhe të bëjë atë që mundet për të shmangur “marrëveshjen e shekullit” përpara se të bëhet politikë zyrtare e SHBA.

Nga të gjithë personazhet në këtë tragjikomedi në zhvillim, më i mistershmi nuk është Kushner, i cili duket i sinqertë në dëshirën për të hartuar një plan që do të kënaqte dëshirën e vjehrrit të tij për të qenë një paqebërës i Lindjes së Mesme. As nuk është Abbasi, i cili duket se po luan në skenar, duke preferuar të shkelë rrugën e lodhur për të kërkuar rezolutat e pakuptimta të OKB-së dhe duartrokitje në kryeqytetet evropiane. (Nëse vetëm Abbasi kishte imagjinatën dhe shtyllën e Sadatit, ai do ta kuptonte se mënyra më e mirë për të qetësuar një plan amerikan që kërcënon interesat e tij është duke propozuar me guxim bisedimet e drejtpërdrejta me Izraelin.) Përkundrazi, karakteri më i hutuar është Netanjahu.

Së shpejti, do të bëhet Kryeministri më jetgjatë i Izraelit, ku kohëzgjatja e Netanjahut i detyrohet një kombinimi të aftësisë së pamëshirshme politike dhe neverie për të rrezikuar. Asnjë udhëheqës demokrat sot nuk përputhet me talentin e tij të natyrshëm për të gjetur se si të fitojë zgjedhjet, edhe nëse fitorja përfshin skatingun rrezikshëm pranë afatit politik, ligjor dhe moral. Dhe asnjë udhëheqës në skenën botërore sot nuk e ka regjistruar suksesin e tij në kombinimin e diplomacisë së guximshme dhe krijuese me përdorimin e kufizuar dhe të arsyeshëm të fuqisë ushtarake për të përmirësuar pozicionin strategjik të vendit të tij.

Në rrethana normale, gjëja e fundit që do të donte Netanjahu është që Presidenti i Shteteve të Bashkuara të propozojë një plan të detajuar për zgjidhjen e përhershme të konfliktit izraelito-palestinez. Ai është një kampion i shtimit të diplomacisë që hap pas hapi teston qëllimet e vërteta të palës tjetër dhe fleksibilitetin politik të mbështetësve të tij kryesor – dhe ka pasur të drejtë të ndalet nga idetë e mëdha “Made in America” ​​rreth asaj se çfarë është më e mira për Izraelin.

Pse, atëherë, a duket Netanjahu i çrregullt në lidhje me planin e ardhshëm të paqes? Pse ai duket i gatshëm për të legjitimuar një tendosje të rrezikshme të zgjidhjes së njohurive amerikane dhe të mirëpritur, edhe të inkurajojë Trump-in të propozojë pikërisht atë që ai ka kundërshtuar gjatë?

Ka shumë shpjegime të mundshme. Pas vendimeve të Trump për të lëvizur ambasadën e SHBA në Jerusalem, për të dalë nga marrëveshja bërthamore e Iranit dhe për të njohur sovranitetin izraelit në lartësitë e Golanit, ndoshta Netanjahu e sheh presidencën e Trump si një mundësi një herë në jetë për të ruajtur pro-administratën -Pranimi i Izraelit si politikë zyrtare e qeverisë amerikane. Ndoshta Netanjahu është i bindur se Abbas do të shtyjë testin e udhëheqjes dhe se pala palestineze do të hapë derën për Izraelin për të aneksuar parcelat kyçe të territorit të Bregut Perëndimor pa shkaktuar as zemërim në Uashington apo kundërstime nga bota arabe. Ndoshta Netanjahu është aq thellësisht i ngarkuar nga problemet e tij ligjore sa që ai e sheh “marrëveshjen e shekullit” si një ruajtës të jetës së tij politike.

Sido që të jetë arsyetimi, shpresoj që “Bibi, mendimtari strategjik” të fitojë “Bibi, taktikën politike” dhe se ai përdor çfarëdo mjeti që ka në dispozicion për të ndërprerë planin e Kushnerit në javët e mbetura para se Trump të publikojë atë si të tijën. Kjo mund të kërkojë një apel të drejtpërdrejtë ndaj Presidentit. E vetmja mënyrë për të mbrojtur qëndrueshmërinë afatgjatë të aspekteve më të mira të planit të Kushnerit është të vritet plani i tij.

Robert Satloff është drejtor ekzekutiv i Institutit Uashingtoni.

Leave a reply