Propozimi për të shpenzuar 25% të buxhetit të BE-së për ndryshimet klimatike

0
92

Tetë vende evropiane kanë bërë thirrje për një strategji ambicioze për të trajtuar ndryshimet klimatike – dhe për të shpenzuar një të katërtën e buxhetit të përgjithshëm të BE-së në luftën kundër saj.

Deklarata e përbashkët thotë se BE duhet të ketë zero-zero emisionet e gazrave serrë “më së voni “deri më 2050.

Ajo u nënshkrua nga Franca, Belgjika, Danimarka, Luksemburgu, Holanda, Portugalia, Spanja dhe Suedia.

Grupi thotë se plani i tyre mund të “shkojë krah për krah me prosperitetin” dhe “të japë një shembull për vendet e tjera që duhet të ndjekin atë”.

Dokumenti vjen përpara një samiti të madh të udhëheqësve europianë në Rumani, duke filluar nga e enjtja, i cili do të diskutojë të ardhmen e Evropës dhe strategjinë e BE për pesë vitet e ardhshme.

Por jo të gjithë janë në bord – ka 28 vende në BE dhe disa prej atyre që mungojnë në deklaratën e përbashkët të qëndrimit janë lojtarë të rëndësishëm – përfshirë Gjermaninë.

Çfarë thotë dokumenti?

Pozicioni i tetë vendeve është se ndryshimi i klimës ka “implikime të thella për të ardhmen e njerëzimit” dhe se ndikimet e saj janë tashmë të dukshme – duke cituar “valët e nxehtësisë dhe zjarret e nxehta të verës së kaluar”.

Grupi gjithashtu thotë se qytetarët e tyre janë të shqetësuar qartë “siç tregohet nga mobilizimi i fundit i të rinjve” – në një referencë të dukshme ndaj valës së shëtitjeve dhe marshimeve nga nxënësit në të gjithë kontinentin.

Protestat e Rebelimit të Zhdukjes në Londër në prill gjithashtu morën një vëmendje të gjerë dhe u përhapën në vende të tjera.

“Buxheti i BE-së aktualisht nën negociata do të jetë një mjet i rëndësishëm në këtë drejtim: së paku 25% e shpenzimeve duhet të shkojnë në projekte që synojnë luftën kundër ndryshimeve klimatike”, thotë gazeta.

Ajo gjithashtu shtoi se “si një parim i përgjithshëm” buxheti i BE nuk duhet të financojë asgjë që do të shtonte emetimet e klimës.

Të tetë vendet duan që BE të shpallë një politikë të zero emetimeve deri në vitin 2050 në samitin e klimës së Kombeve të Bashkuara në shtator dhe të forcojë objektivat e saj ekzistues në të njëjtën kohë.

Për momentin, vendet e BE-së duhet të ulin emetimet e gazrave serrë me 20% nga nivelet e tyre të 1990 deri në vitin 2020, me qëllim që kjo të rritet deri në një reduktim prej 40% deri në vitin 2030. Por shumë prej tyre do të humbasin këto objektiva – diferencë.

Disa nga tetë vendet pas propozimit kanë bërë tashmë angazhime më të forta. Presidenti francez Emmanuel Macron e ka bërë ndryshimin e klimës një çështje kyçe për fjalimet e fushatës, ndërsa Suedia ka njoftuar tashmë planet për t’u bërë neutrale ndaj karbonit deri në vitin 2045.

Cka në lidhje me 20 vendet e tjera?

Duke folur në një konferencë shtypi me Kryeministrin hollandez Mark Rutte të hënën, zoti Macron tha se dokumenti i përbashkët ishte “ambicioz” dhe se “ne jemi në mes të ndërtimit të një koalicioni mbi këtë”.

Qëllimi i një Evrope neutrale ndaj karbonit deri në vitin 2050 nuk është i ri – është propozuar nga Komisioni Evropian, i cili është pika fillestare për legjislacionin e Bashkimit Evropian, në nëntor 2018.

Plani i Komisionit u bazua në objektivat e Marrëveshjes së Parisit për të mbajtur ngrohjen globale në “shumë më poshtë” një rritje 2C dhe “të vazhdojë përpjekjet” për të arritur 1.5 gradë si një kufi.

Por propozimet e tilla kanë nevojë për mbështetjen e Parlamentit Europian – dhe përfundimisht miratimin e Këshillit Europian, i përbërë nga udhëheqësit e secilit shtet anëtar.

Këta liderë do të takohen joformalisht në samitin në Sibiu të Rumanisë. Dokumenti i tetë prej tyre ka të ngjarë të përdoret si një pikë nisjeje për t’i sjellë të tjerët në bord.

Por disa vende kundërshtojnë forcimin e angazhimeve aktuale, të cilat kanë provuar të jenë të vështira të qëndrojnë vetëm dy vjet pasi u nënshkrua marrëveshja e klimës së Parisit.

Çfarë ka në marrëveshjen e klimës së Parisit?

Gjigandi politik dhe ekonomik Gjermania është mes tyre, që frikësohet se veprimet e mëtejshme mund të dëmtojnë industrinë e saj. Polonia, e cila ende mbështetet në thëngjill, është ndër kombet qendrore evropiane që kundërshtojnë plane të tilla.

Britania e Madhe, ndërkohë, do të përfaqësohet në samit – nga Sekretari i Brexit, Stephen Barclay. Kryeministrja Theresa May nuk pritet të marrë pjesë.

Leave a reply