Rinovimi i Britanisë pas Trump-it dhe Brexit-it

0
139

Gordon Brown

Vizita shtetërore e prolonguar disa herë e presidentit të Shteteve të Bashkuara Donald Trump në Mbretërinë e Bashkuar ka ardhur dhe ka shkuar. Ai lë pas tij një Britani që konsumohet jo vetëm nga një Brexit i zvarritur dhe nga debati i pafundmë për këtë, por edhe nga një krizë shumë më e thellë e identitetit që Brexit e ka ekspozuar dhe acaruar.

Pas tri ditëve të shkëlqimit dhe ceremonisë që paraqiti një imazh të një Britanie të pandryshuar në dukje, Presidenti i SHBA Donald Trump tani është larguar nga Londra. Por, në të vërtetë, Britania konsumohet jo vetëm nga një Brexit i zvarritur dhe nga debati i pafund për këtë, por edhe nga një krizë shumë më e thellë e identitetit: një përpjekje për të rizbuluar atë që është britanike. Ekziston një ironi e zymtë që këtë javë shënon edhe 75 vjetorin e pushtimit të D-Day, që filloi çlirimin e Evropës nga fashizmi. Partia konservatore aktuale qeverisëse tani duket e zjarrtë për të siguruar ndonjë marrëveshje me Bashkimin Evropian, duke deklaruar një Brexit pa marrëveshje dhe duke dalë nga BE më 31 tetor – një rezultat që do të përbënte një deklaratë të luftës ekonomike kontinentale të Britanisë me fqinjët.

Britania që për një kohë të gjatë ishte e pragmatizuar, tolerante dhe e ndershme, tani është në rrezik të inkubtojë një markë intelektuale, intolerante dhe kontradiktore të nativizmit.

Megjithatë, për shekuj me radhë, gjendja jonë e ishullit na bëri të shikojmë nga jashtë, si eksplorues, tregtarë, misionarë, diplomatë dhe sipërmarrës tregtarë, të cilët e shihnin Kanalin e Anglisë jo si një hendek, por si autostradë. Ishim ndër të parët që praktikonim tolerancën politike. Shumë kohë përpara Revolucionit Amerikan, siç e pranoi edhe filozofi francez Montesquieu (ndoshta me ngurrim), Britania e kishte e para idenë moderne të lirisë. Në shekujt që pasuan, ne mbështetëm atë që Winston Churchill përcaktoi si një nga karakteristikat tona më të rëndësishme kombëtare: një besim në atë që ai e quajti “lojë e drejtë”.

Por rritja meteorike e Partisë Brexit, e drejtuar nga anti-evropiane Nigel Farage dhe suksesi i Farage në përcaktimin e kushteve për zgjedhjen e kryeministrit të ardhshëm konservator, ka pjesën tjetër të botës duke menduar se çfarë ka ndodhur me të moderuarit, racionalizmin, Britaninë jo-ideologjike për empirizmin dhe besimin e saj në ndryshimet evolucionare dhe jo revolucionare.

Farage ka më shumë të përbashkëta me kreun francez të ekstremit të djathtë, Marine Le Pen, Trump dhe Presidentin rus Vladimir Putin, në dëshirën e tyre të qëllimshme për të shkatërruar çdo institucion të quajtur “global” ose “evropian” sesa me vlerat tradicionale britanike. Dhe, duke identifikuar patriotizmin me një nazizëm të papërpunuar kundër nesh që synon dhe demonizojë emigrantët, evropianët dhe myslimanët, ai po riorganizon vendin tonë si të përmbysur dhe ksenofobik – në fakt, duke rrëmbyer historinë tonë dhe çfarë do të thotë të jesh britanik.

Në një memo të zbuluar prej 14 faqesh, nëpunësi më i lartë civil i Britanisë na tregon se me një Brexit pa marrëveshje, çmimet do të shkonin deri në 10%, do të ndiqej një recesion dhe çrregullimi civil nuk do të mund të përjashtohej. Përveç kësaj, zgjidhja e paqes me Irlandën e Veriut mund të shembet dhe Bashkimi me Skocinë do të ishte në rrezik. Por në sajë të Farage – dhe Faragjizmit që ka marrë dheun në Partinë Konservatore qeverisëse – një veprim i vetë-dëmtimit ekonomik që shkon në mënyrë të qartë në kundërshtim me interesin kombëtar është portretizuar si apoteoza e patriotizmit britanik. Nacionalizmi me mendje të ngushtë nuk është thjesht një sëmundje britanike: në mbarë Perëndimin, shumica e publikut e sheh globalizimin si udhëheqës, që nuk ka një fytyrë njerëzore dhe i ngjan një treni të pakontrollueshëm të arratisur. Udhëheqësit e moderuar kudo duhet t’i përgjigjen jo vetëm pakënaqësisë ekonomike të miliona njerëzve që po humbasin, por edhe ndaj pesimizmit kulturor dhe shkarkimit të politikanëve si “në të vetëm për veten e tyre”, që po i japin ndihmë nacionalizmit populist të nxitur nga tifozi i Trump, Stephen Bannon.

Ajo që e bën më keq situatën në Britani, megjithatë, është një seri gabimesh të mëdha të gjykimit politik gjatë dhe pas fushatës së referendumit 2016. Ndërkohë që pala e mbetur e mbijetuar zhvilloi një fushatë ekonomike të përqendruar në frikën e humbjeve të vendeve të punës për të dalë nga BE, pala fitimtare e Lirë zhvilloi një luftë kulturore duke ekzagjeruar frikën e emigracionit dhe duke theksuar nevojën që britanikët patriotë të “marrin përsëri kontrollin”. Vetëm votuesit dëgjuan argumentin patriotik për të qenë në Evropë: se Britania ishte më e vërtetë në vetvete kur shikon nga jashtë, jo nga brenda dhe se misioni ynë pragmatik ishte të shkojmë në Evropë, e jo të lihej ajo.

Pas zgjedhjeve të vitit 2016, çdo grup udhëheqësish, përveç atyre në pushtet, do të kishte udhëhequr një debat kombëtar për të kujtuar veten se një markë intolerante dhe izoluese e nacionalizmit nuk është shprehje e vlerave britanike, por një mohim i tyre. Ky debat nuk ndodhi kurrë.

Tani, me qeverinë e kolapsuar dhe të bllokuar të Kryeministres Theresa May, Brexit ka zbuluar një krizë kaq të thellë saqë nuk ka zgjidhje tjetër përveç mjeteve tradicionale – qoftë me një ndryshim të politikës, udhëheqësit apo qeverisë. Ashtu si në demokracitë e tjera përfaqësuese, është dëmtuar besim tashmë i ftohtë në politikë, sepse partitë politike nuk po kryejnë më rolin e tyre tradicional të bashkimit të opinionit publik dhe ndërtimit të një konsensusi të informuar dhe të fuqishëm. Në vend të tyre, Facebook, Twitter dhe mediat e tjera sociale kanë krijuar një përshtypje të rreme të demokracisë së drejtpërdrejtë në të cilën liderët dhe udhëheqësit komunikojnë me njëri-tjetrin në kushte të barabarta. Edhe në rastin më të mirë, Interneti promovon një ndeshje grindëse pa një arbitër dhe më së shpeshti një dhomë eko që izolon përdoruesit dhe përforcon pikëpamjet më ekstreme.

Mund të duhen vite për të rifreskuar sistemin e partisë. Ndërkohë, ne mund dhe duhet të përpiqemi të ndërtojmë një demokraci më të informuar. Për shembull, një sërë kuvendesh qytetarësh mund të thërrasin një mostër të publikut që voton për të dëgjuar fakte, për të marrë në pyetje ekspertë dhe për të sfiduar pikëpamjet fraksionare. Grupet e tilla, duke punuar me këto çështje, ofrojnë mënyrën më të mirë për të krijuar një konsensus mbi të ardhmen evropiane të Britanisë përpara një referendumi të dytë.

Mbretëria e Bashkuar do të kishte përfituar nga koha për të reflektuar para se të ishte koha për të votuar në vitin 2016. Por nuk është tepër vonë. Unë jam i bindur se pas një procesi të tillë, populli britanik do të gjejë veten në një vend shumë më tolerant, më të drejtë dhe më të largët sesa ai i mbrojtur nga ekstremistët të cilët sot pretendojnë të flasin në emrin tonë.

Gordon Brown, ish-Kryeministër dhe Kancelar i Departamentit të Mbretërisë së Bashkuar, është i Dërguari i Posaçëm i Kombeve të Bashkuara për Edukimin Global dhe Kryetari i Komisionit Ndërkombëtar për Financimin e Mundësive të Edukimit Global. Ai kryeson Këshillin Këshillëdhënës të Fondacionit Catalyst.

Ky artikull është publikuar në “www.project-syndicate.org”

Leave a reply