Shkencëtarët: Së shpejti do t’i thoni “JO” lodhjes kronike

0
103

Shkencëtarët në Shtetet e Bashkuara thonë se kanë bërë një hap drejt zhvillimit të një prove të mundshme diagnostike për sindromën e lodhjes kronike, një gjendje e karakterizuar nga lodhja dhe simptoma të tjera të dobësimit.

Studiuesit në Shkollën e Mjekësisë të Universitetit Stanford thanë se një studim pilot prej 40 personash, gjysma prej të cilëve ishin të shëndetshëm dhe gjysma e të cilëve kishin sindromën, treguan se biomarkuesit e tyre të mundshëm testuan saktë ata që ishin të sëmurë.

Sindromi i lodhjes kronike (CFS), i njohur edhe si encefalomelitis mialgjik ose ME, vlerësohet të ketë ndikim në rreth 2.5 milionë njerëz në Shtetet e Bashkuara dhe 17 milionë në mbarë botën.

Simptomat përfshijnë lodhje dërrmuese, dhimbje të përbashkët, dhimbje koke dhe probleme të gjumit. Asnjë shkak apo diagnozë ende nuk është përcaktuar dhe gjendja mund t’i dërgojë pacientët në shtrat ose të izolohen në shtëpi për vite.

Hulumtimi, i publikuar në gazetën “Proceedings of the National Academy of Sciences”, analizoi mostrat e gjakut nga vullnetarët e gjykimit duke përdorur një “analizë nanoelektronike” – një test që mat ndryshimet në sasi të vogël të energjisë si një proksi për shëndetin e qelizave imune dhe plazma e gjakut. Shkencëtarët “theksuan” mostrat e gjakut duke përdorur kripë, dhe pastaj krahasuan përgjigjet. Rezultatet, thanë ata, treguan se të gjitha mostrat e gjakut të pacientëve të CFS krijojnë një tufë të qartë, ndërsa ato nga kontrollet e shëndetshme mbetën relativisht të qëndrueshme.

“Ne nuk e dimë saktësisht se pse qelizat dhe plazma po veprojnë në këtë mënyrë, apo edhe atë që po bëjnë”, tha Ron Davis, profesor i biokimisë dhe i gjenetikës që bashkëpunoi me studimin.

“(Por) ne shohim qartë një ndryshim në mënyrën se si sindromi i shëndetshëm dhe kronik i lodhjes qelizat imune përpunojnë stresin”.

Ekspertë të tjerë që nuk përfshiheshin drejtpërdrejt në këtë çështje, paralajmëruan megjithatë se gjetjet treguan se ka ende një rrugë të gjatë për të shkuar përpara një biomarkeri që mund të përcaktojë diagnozën CFS dhe ta dallojë atë nga kushtet e tjera me simptoma të ngjashme.

Simon Wessely, kryetar i degës së psikiatrisë në Kolegjin mbretëror të Londrës i Institutit të Psikologjisë Psikiatrike dhe Neurologjike, i cili ka punuar me pacientët e CFS për shumë vite, tha se në studimin e fundit janë bërë shumë përpjekje për të gjetur një biomarkues për CFS por nuk ka qenë në gjendje të zgjidhë dy çështje kryesore:

“Çështja (e parë) është, a mund të dallojë ndonjë biomarkues te pacientët CFS nga ata me sëmundje të tjera lodhëse? Dhe së dyti, a është matja e shkakut, dhe jo e pasojës, e sëmundjes? “Tha ai . “Ky studim nuk jep ndonjë provë që as është arritur përfundimisht”.

Leave a reply